Gıda Güvenliği Yönetimi ilgili çalışmalarda görev alacak çalışanlar ile konu hakkında bilgi sahibi olması gerekli görülen çalışanlar ve yöneticiler bu eğitimden yarar sağlayabilecektir.
Gıda Güvenliği Yöneticiliği Programı Konu Başlıkları
Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Tarihçesi
Yüksek Seviye Yapı
Proses Yaklaşımı
Risk Bazlı Düşünme
ISO 22000 Maddelerine genel bakış
Temel Kavramların açıklanması – ÖGP, OÖGP, KKN vs
Kuruluşun Bağlamı
Liderlik
Planlama
Destek
Operasyon
Performans Değerlendirme
İyileştirme
HACCP, Tarihçesi, Gelişimi
HACCP Terimleri ve Tanımları
HACCP Gıda / Ürün Güvenliği Ekibi
Ön Gereklilik Programları
Ürün Tanımları
Ürünün Tasarlanan Kullanımının Belirlenmesi
Ürün Akış Diyagramlarının Oluşturulması
Ürün Akış Diyagramlarının Doğrulanması
Potansiyel Tehlikeler, Tehlike Analizinin Yapılması ve Kontrol Önlemlerinin Belirlenmesi
GFSI Standartlarına Göre Değerlendirilmesi Gereken Tehlike Türleri
Kritik Kontrol Noktalarının (KKN) Belirlenmesi
KKN’ler için Kritik Limitlerin Belirlenmesi
KKN’ler İçin İzleme Sistemleri Oluşturulması
Düzeltici Faaliyet Planlarının Oluşturulması
Doğrulama Prosedürlerinin Oluşturulması
Dokümantasyon ve Kayıt Tutma
HACCP Planının Gözden Geçirilmesi
FSSC 22000 V5 Şeması
FSSC 22000 Ek Gereklilikleri
Ön Koşul Programları Standartları ve Gereklilikleri
BRCGS Gıda Güvenliği Standardı Geçmişi, Gelişimi
GFSI Onaylı Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri
BRCGS Kaynaklarına Ulaşım
Bölüm I. Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
Bölüm II. Gereklilikler
Renk Kodlu Gereklilik Sistemi
Temel Gereklilikler
IFS- International Featured Standards ve Perakendeciler Birliklerinin Tanıtımı
IFS Food- Gıda Ürünlerinin Kalite ve Gıda Güvenliğini Denetleme Standardı Tarihçesi ve
Revizyon Geçmişi
IFS Food Sertifikasyonunun Faydaları
IFS Food Standardını İşletmeler Neden Kurmalı ve Belgelendirmeli
Gıda Güvenliği ile İlgili Diğer Standartlar
Gıda Güvenliği Standartlarının Karşılaştırılması
IFS Food Standardına Göre Sertifikasyon İçin Ürün ve Teknoloji Kapsamları
IFS Food Standardına Uygun Kapsam Belirlenmesi
Standartta yer alan KO (Knock Out) Maddelerin Tanımı
IFS Food Standardına Göre Sapmaların ve Uygunsuzlukların Sınıflandırılması ve Tanımları
IFS Food Standardına Göre Sertifikasyon Skorunun Hesaplanması
IFS Food Standart Maddeleri
ISO 19011:2018’e göre
Denetim ve Denetçi Kavramları,
Denetim Programlanması
Yeterlilik/Uygunluk Denetimi,
Denetime Hazırlık,
Denetimin Gerçekleştirilmesi
Uygunsuzluk Kavramı ve Raporlaması
Denetim Raporlaması, Takip Denetimleri
Düzeltici Faaliyetler,
Denetimlerin Psikolojik Boyutları, Denetimde Etkin İletişim, Denetçi Özellikleri ve Yetkinlikleri
Etkin Bir Denetim İçin Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar,
Denetim Sırasında Yaşanılan Güçlükler ve Çözüm Yolları
HACCP, Tarihçesi, Gelişimi
HACCP Terimleri ve Tanımları
HACCP Gıda / Ürün Güvenliği Ekibi
Ön Gereklilik Programları
Ürün Tanımları
Ürünün Tasarlanan Kullanımının Belirlenmesi
Ürün Akış Diyagramlarının Oluşturulması
Ürün Akış Diyagramlarının Doğrulanması
Potansiyel Tehlikeler, Tehlike Analizinin Yapılması ve Kontrol Önlemlerinin Belirlenmesi
GFSI Standartlarına Göre Değerlendirilmesi Gereken Tehlike Türleri
Kritik Kontrol Noktalarının (KKN) Belirlenmesi
KKN’ler için Kritik Limitlerin Belirlenmesi
KKN’ler İçin İzleme Sistemleri Oluşturulması
Düzeltici Faaliyet Planlarının Oluşturulması
Doğrulama Prosedürlerinin Oluşturulması
Dokümantasyon ve Kayıt Tutma
HACCP Planının Gözden Geçirilmesi
IFS- International Featured Standards ve Perakendeciler Birliklerinin Tanıtımı
IFS Food- Gıda Ürünlerinin Kalite ve Gıda Güvenliğini Denetleme Standardı Tarihçesi ve
Revizyon Geçmişi
IFS Food Sertifikasyonunun Faydaları
IFS Food Standardını İşletmeler Neden Kurmalı ve Belgelendirmeli
Gıda Güvenliği ile İlgili Diğer Standartlar
Gıda Güvenliği Standartlarının Karşılaştırılması
IFS Food Standardına Göre Sertifikasyon İçin Ürün ve Teknoloji Kapsamları
IFS Food Standardına Uygun Kapsam Belirlenmesi
Standartta yer alan KO (Knock Out) Maddelerin Tanımı
IFS Food Standardına Göre Sapmaların ve Uygunsuzlukların Sınıflandırılması ve Tanımları
IFS Food Standardına Göre Sertifikasyon Skorunun Hesaplanması
IFS Food Standart Maddeleri
ISO 19011:2018’e göre
Denetim ve Denetçi Kavramları,
Denetim Programlanması
Yeterlilik/Uygunluk Denetimi,
Denetime Hazırlık,
Denetimin Gerçekleştirilmesi
Uygunsuzluk Kavramı ve Raporlaması
Denetim Raporlaması, Takip Denetimleri
Düzeltici Faaliyetler,
Denetimlerin Psikolojik Boyutları, Denetimde Etkin İletişim, Denetçi Özellikleri ve Yetkinlikleri
Etkin Bir Denetim İçin Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar,
Denetim Sırasında Yaşanılan Güçlükler ve Çözüm Yolları
Gıda Güvenliği Yöneticiliği Sertifika Programı Neyi Amaçlar?
Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi kurmak isteyen veya sisteminin iyileştirilmesi gerektiğini düşünen işletme yetkililerinde veya bu konuda kariyer yapmak isteyen profesyonellere ve öğrencilere BRCGS Food V8, FSSC 22000 V5, ISO 22000:2018 Standart gerekliliklerinin uygulama örnekleri ve vaka çalışılması ile anlatılmasıdır.
HACCP sistemi kurmak isteyen işletmelerin yetkili kişilerine sistem kurma konusunda detaylı bilgi verilmesi, HACCP sistemini kurmuş işletmelere ise kurmuş oldukları sistemi geliştirmek için gerekli bilgileri uygulama örnekleri ve vaka çalışılması ile verilmesi amaçlanmaktadır.
26 Eylül 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Gıda Güvenliği ve Kalitesinin Denetimi ve Kontrolüne Dair Yönetmelik ve 17 Aralık 20011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği, HACCP Sistemi’nin kurulmasını ülkemizdeki gıda işletmeleri için zorunlu kılmaktadır.
GFSI tarafından tanınan ve onaylanan standartlarda Gıda/Ürün Güvenliği Ekip Lideri’nin iki günlük HACCP Eğitimi’ne katılıp, sertifika alması gerekmektedir. Yine GFSI tarafından tanınan ve onaylanan standartlarda denetçi olarak çalışmak isteyen uzmanların HACCP Eğitimi’ne katılıp, sertifika alması gerekmektedir.
Program Sonunda;